Ha kul med ägg
Ägg. Mer än bara mat. Det finns inte många råvaror som är så roliga att experimentera med som just ägg. Här visar vi några roliga recept, vi berättar hur man kokar ägg, hur man pocherar ägg och hur man kan forma sina ägg på olika, roliga sätt.
Roliga äggprylar
Roliga fakta om ägg
- Ägg med vita skal kommer från hönor med vita fjädrar, ägg med bruna skal kommer från hönor med röda fjädrar.
- Ett äggskal har ungefär 17000 porer.
- Förutom hönsägg kan man även äta ägg av gås, vaktel, anka, struts och emu.
- Det största ägget läggs av strutsen och det kan väga hela 2 kilo.
- För att kontrollera om ett ägg är färskt eller lite äldre (obs! inte dåligt) kan man stoppa ner det i en skål med vatten. Om det sjunker är det färskt, om det flyter är det inte färskt.
- Det är svårare att skala färska ägg. Skalet liksom fastnar när man ska plocka bort det.
- Om man inte vet ifall ett ägg är kokt eller rått kan man bara snurra på det. Om det snurrar dåligt och långsamt är det rått, snurrar det däremot fort och snyggt kan du ge dig på att det är kokt.
- En höna lägger ungefär 250 ägg per år.
- När vissa dinosaurier lade ägg var det ibland hannarna som fick vakta dem.

Vad kom först - hönan eller ägget?
Vad skulle du säga kom först - hönan eller ägget? Brittiska forskare från universiteten i Sheffield och Warwich tror sig nu ha ett svar på den uråldriga gåtan. Deras svar är att hönan kom före ägget. De förklarar det på det sättet att ett protein som hittats på hönans äggstockar är helt nödvändiga för att ägg ska kunna bildas. Proteinet påskyndar utvecklingen av skalet vilket är av yttersta vikt för att gulan och de andra vätskorna ska kunna skyddas medan kycklingen växer inuti ägget. Man hoppas nu kunna inspireras av denna naturens uppfinningsrikedom inom materialindustrin.