Ägg i micro - en väl bevarad myt?


"Undrar om ägg går att micra?" är populära berömda sista ord. Detta experiment kan vara förenat med livsfara. Ägg innehåller vätska som expanderar när den värms upp. Skalet spricker och... ja, resten kan du ju räkna ut själv.

De goda nyheterna är att det numera faktiskt går att köra ägg i micro med hjälp av redskap - för alla oss som så länge velat trotsa naturlagarna. I huvudsak finns två mojänger som passar för detta ändamål. På designtorget säljs en pryl där man knäcker ägget i en sorts kopp som man sedan stänger till. Därefter micrar man ägget men då får man inte ut ett kokt ägg utan en sorts färdig röra, fast nästan som stekt ägg. Denna går bra att krydda innan man tillagar ägget så blir det som en färdig liten rätt när den kommer ut.

Med en annan pryl, kallad Boiley , kan man få just ett kokt ägg, färdigt att lägga i äggkoppen. Det är en behållare i form av ett ägg. Man fyller underdelen med vatten, lägger i ägget (pickat) och skruvar åt ordentligt.

Att få ett hårdkokt ägg tar ungefär 5 minuter så lite snabbare än att göra det på spisplattan går det. Men man måste vara noga med att picka ägget med en lång nål som går ända in till gulan, annars riskerar det att spricka i micron. Man kan också köra det i fyra minuter för att sedan låta det efterkoka för att vara helt säker på att det inte spricker. Vill man ha ett löskokt ägg eller medium kan man spola ägget med kallt vatten efteråt så att det inte fortsätter att koka efter att man har tagit ut det ur microvågsugnen.