Roliga former på ägg


     


Ägg är kanske den roligaste, mest kreativa maträtten? Det går att göra så mycket roliga saker och det kan bli otroligt dekorativt. Bakning utan ägg är nästan en omöjlighet.

Man kan göra skojiga saker av både kokta och stekta ägg. Att servera ägghalvor med löjrom eller svart kaviar på julafton är ganska vanligt. Samma sak med smörgåsar med stekta ägg. Man kan skära till dem i den form man vill ha efter man tar upp dem ur stekpannan. Äggröra är gott och kan kryddas med vad man vill. I drinkar passar vispad äggvita bra och ser snyggt ut.

Men det finns också en och annan rolig äggform som kan ge oss olika former på ägg. Det gör det hela, om möjligt, ännu roligare och festligare. Skäms inte för att erkänna att det vore kul att göra dina gäster imponerade! Antingen kan man köpa speciella stekpannor som formar ägget till ett hjärta medan det steks. Eller så kan man forma ägg medan de kokas eller faktiskt även efteråt. Göra små avtryck i dem eller helt enkelt skära bort lite. Kul till påsk, perfekt för barn!

Av någon underlig anledning blir folk impade av ju mer det ser ut som om maten vi lagat är gjord på restaurang. Kom ihåg att man äter lika mycket med ögonen och att mat som ser trevlig ut också blir godare, lustigt nog. En äggform är ett enkelt och snabbt sätt att göra så att maten ser skojigare ut, väcker uppmärksamhet och att man kommer ihåg den länge efteråt.


Hetare recept på Deviled Eggs 4 portioner


En rolig rätt man kan göra på ägg är Deviled Eggs. Det är en amerikansk id som är vanlig till Thanksgiving. Men överraska gärna dina gäster med den här typen av ägg till påsk! Här har vi gjort en starkare, lite hetare variant för den som tycker att den vanliga versionen är för mesig.
Naturligtvis spelar det ingen roll vilken äggform man använder, bara fantasin sätter stopp.

4 ägg
2 msk creme fraiche
1 msk mango chutney
2 msk finhackad paprika
Sambal oelek (valfri mängd på egen risk)
Salt


Gör så här: Koka äggen (hårdkokta). Skala dem, dela dem på mitten och gröp försiktigt ur gulan.
Mosa gulorna och blanda dem med övriga ingredienser. Sleva snyggt i blandningen jämnt fördelat i varje ägghalva.
Dekorera kanske med någon krydda färsk koriander (om du är ett fan), gräslök eller paprikapulver.


Äggformar, deviled eggs och stekta ägg i olika former är perfekt för det skojigare påskkalaset där man vill bjuda på överraskningar och inte bara ägna sig åt gamla traditioner.