Bakformar och kul recept

Det är kul att baka och ännu roligare om man har skojiga bakformar till hands. Erkänn också att det kan vara lite kul att imponera på sina gäster? Man äter ju trots allt med ögonen också och bakverk som ser festliga ut blir på något magiskt sätt också godare.

Vi lever i en tidsålder då det finns enormt många kul bakformar på marknaden. Både praktiska som fyller en speciell funktion. Men också de som bara är till för att det ska se coolt ut.

Här har vi två olika recept för bakverk som kräver bakformar. Amerikanska cupcakes och Macarons med choklad.


Cupcakes (amerikanska muffins) recept




Vet du vad det är för skillnad mellan cupcakes och muffins? Jo, cupcakes har glasyr. Sedan är de kanske i allmänhet större och fluffigare men det hör inte till definitionen. Här kommer ett recept på klassiska amerikanska cupcakes med vaniljglasyr. Naturligtvis är glasyren valfri och kan varieras.

12 cupcakes eller muffins
Du behöver bakformar till muffins.


Ingredienser:

100 g smör
1,5 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 rivet citronskal
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
0,5 dl mjölk



Glasyr:

5 dl florsocker
100 g smör
1 tsk vaniljextrakt
2 msk mjölk
Karamellfärg om så önskas



Gör så här:

(Detta kan vara lättare med matberedare eller mixer.)

Vispa ihop smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt och vispa noga.
Ta fram en till bunke och vispa ihop citronskal, mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt mjölblandningen och mjölk till den övriga smeten.
Fyll bakformarna med smeten.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 175 grader.
Kontrollera genom att sticka ner en tandpetare i en cupcake om de är färdiga.
Låt cupcakesen svalna innan du glaserar dem. Man kan också skära av toppen och lägga glasyren i mitten och sedan lägga på locket.


Gör glasyren så här:

Vispa ihop vaniljextrakt och smör (detta kan också enklast göras med t.ex. en stavmixer). Tillsätt sockret och fortsätt vispa. Tillsätt sedan mjölken och vispa pösigt. Om så önskas, tillsätt valfri karamellfärg.

Vanilj cupcakes amerikanska



Recept på franska Macarons med choklad




15 stycken


Ingredienser smeten:

100 g florsocker
1 dl krossade mandlar
3 msk kakaopulver
2 äggvitor
5 msk strösocker


Chokladfyllning:

1 dl vispgrädde
2 tsk ljus sirap
120 g mörk choklad
1 msk smör


Gör så här:

Krossa mandeln, kakaon och florsockret tillsammans i en mixer så att alla små klumpar försvinner.
Vispa äggvitorna fluffigt tills konsistensen blir fast. Tillsätt strösocker. Konsistensen ska nu bli rätt så hård.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggviteblandningen.
Skrapa ner smeten i en sprits. Spritsa ut små kakor på ca 3 cm i diameter på två plåtar med bakplåtspapper. Avståndet mellan varje macaron bör vara ca 3 cm. Platta till alla macarons.
Grädda i ugnen i 175 grader, 15 18 minuter.
Låt dem svalna helt innan du flyttar dem från plåten.



Chokladfyllningen gör så här:

Värm upp grädden på en kastrull tillsammans med sirapen. När grädden nästan börjat koka, ta undan kastrullen och lägg ner bitar av choklad. Vänta medan den smälter, rör sedan om.
Rör ner bitar av smöret och blanda. Låt svalna innan du glaserar.


Färdigställ macarons:

Sprid ut chokladfyllning på dina macarons och sätt ihop som en hamburgare. Det är inte säkert att all fyllning behövs. Du bör vänta någon dag innan servering så att de kan guckas ihop. De bör förvaras i en lufttät behållare i upptill fem dagar. Man kan också frysa dem men då måstede tinas upp med locket på.

Franska macarons