Drinktillbehör och vad de används till


Det finns mängder av drinktillbehör där ute. Några är nödvändiga, andra är användbara och en tredje grupp är mest roliga och för att få dina gäster att snacka. Här tänkte vi ta upp lite olika sorters drinktillbehör och berätta om dem.


Fantastiska drinktillbehör hittar du här .


Shaker – Behövs när man ska skaka drinkar med is (så att de ska kylas ner). På så sätt blandas de även. Man kan även använda shakern som blandglas för drinkar som inte ska skakas. (T.ex. Dry Martini som James Bond vill ha skakad och därmed grumlig som smutsigt akvariefiskvatten. Jaja, whatever floats your boat, mr. 007!)

Mätglas – Det kanske viktigaste drinktillbehöret av alla? Gör det lätt att mäta upp vätskorna. Kanske är ett mätglas med många olika mått att föredra. Den sorten som har 4 cl i ena änden och 2 cl om man vänder det upp och ner kan lätt bli en massa spill och kladd av när man vänder det hit och dit. Kom ihåg att en drink inte bör innehålla mer än en 6:a alkohol, enligt god bartendersed.

Iskrossare – Finns olika varianter. Har du en mixer som klarar att krossa is (läs bruksanvisningen) så är det bara att köra. Annars finns det iskrossare med vev. Man kan också göra som grottmänniskorna och lägga isbitarna i en handduk som man slår på med en träklubba (på stenåldern använde man naturligtvis påk).

Drinkpinnar – Bra att röra drinkar med och fina att ställa i glasen så att gästen kan röra om själv. En del gäster irriterar sig på drinkpinnar men efter ett par glas brukar denna irritation gå över. Drinkpinnar finns såklart i hur många färger och former som helst – självlysande, med fjärilar på, genomskinliga stilrena – bara fantasin sätter stopp. Gemensamt är att de brukar ha en liten knopp/tyngd längst ner.

Muddlare – Nej, vi är inte berusade och sluddrar, det finns faktiskt ett drinktillbehör som heter så! Det är en sorts stav med en ände som man kan mosa eller krossa saker med medan de ligger i drinken. Det kan vara frukter eller bär men det kan också vara en sockerbit. En muddlare behövs till t.ex. drinkarna Caipirinha och Old Fashioned.

Islådor – Vi svenskar är lite dåliga på att ha färdigfrusna iskuber hemma. Om du någon gång har en amerikan på besök kan du ge dig på att denne kommer att klaga. Islådor finns i alla möjliga former. Eller vad sägs om söta pingviner och frukter? Tillverkas i både mjuk och hård plast, med lock och utan.


Drinkar och drinktillbehör