Recept på egen glass


Man kan ganska enkelt göra både egen isglass och egen vanlig, mjuk glass. Ett tips för att göra isglass är att ta helt vanliga islådor, fylla dem med valfri saft eller juice och sticka ner en tandpetare i varje. Sedan ställer man in lådan i frysen och låter alltihop frysa. När saften har förvandlats till en fast glass blir tandpetaren till en pinne och varje liten iskub blir en isglass. Eller så använder man färdiga glassformar .

Man kan också ta och vispa vaniljvisp (sådan där som brukar användas till äppelpajer) och bara ställa in i frysen.

Men man kan som sagt även göra egen glass, av en något mer avancerad variant, efter recept.

Eller så kan man göra isglass som man fyller med något .


Recept på egen glass med vanilj och bär


Det här receptet ger ganska mycket glass, ca 8 portioner.

Ingredienser:

6 st ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vispgrädde
300 g av valfria bär – antingen frysta eller nyplockade. Man kan också slänga ner andra saker såsom smulade chokladbitar (kan vara mjölkchoklad, plopp eller vad som helst) eller nötter.


Gör så här:

Vispa först ihop ägg, socker och vaniljsocker så att det blir fluffigt.
Vispa grädden för sig så att den blir fast.
Blanda de två smeterna och tillsätt bären eller chokladen.
Fryses i frysen i ca 4 timmar, rör om då och då.


Sådan här egen glass kan varieras nästan i det oändliga och dina gäster lär även bli imponerade! Varför inte vänta tills glassen har blivit ganska mjuk och stoppa ner den i färdiga strutar som man kan köpa i vanliga mataffärer? Kanske med lite chokladsås och strössel på.


Glass med choklad


Roliga fakta om glass