Grillspett - sommarens godaste


Grillspett är enkelt att göra själv och gott att grilla. Här nedan följer ett recept på grillspett med fläskfilé och diverse grönsaker.

Det finns ett par saker man ska tänka på. Pinnarna som man trär upp maten på bör blötas en stund i vatten innan användning. Var noga med att hålla bestick och grönsaker som inte ska grillas ifrån skärbrädor och annat som kommit i kontakt med det råa köttet.
Recept på grillspett med fläskfiléIngredienser:

Marinad, t.ex. Caj P med valfri smak.
Fläskfilé – beräkna ca 150 g per person
Lök
Champinjoner
Paprika i olika färger
Coctailtomater


Servera med t.ex. majskolv till.


Gör så här:

På Nyhetsmorgon när matmästaren Jonas Borssén en gång var gäst förklarade han att marinad bara kan tas upp i köttet under en kort tid inför grillning, varför det är onödigt att låta fläskfilé ligga och ”dra” i flera timmar. Man kan i stället pensla på flitigt under själva grillningen. Pensla gärna även grönsakerna så att de också får smak av grilloljan.

Skär upp allting i lagom stora bitar så att det passar grillspetten. Tänk på att grönsaker brukar få ett större hål under grillningen så det är viktigt att bitarna är rätt så rejäla och att hålet hamnar mitt på. Lök bör träs upp flera skivor ihop (se bilden) så att den sitter kvar ordentligt. Löken brukar sällan hinna bli klar, så gillar du inte smaken av halvfärdig/halvt rå lök kanske det är klokt att välja något annat. Grilla tills köttet är genomstekt och använd en tång för att vända på spetten. Den mesta grillning kräver att någon står vid grillen hela tiden och passar så att inte lågor kommer upp. Man bör även flytta runt grillspetten då värmen brukar bli ganska ojämn. Majskolvar brukar behöva en stund på grillen.

Kreativa grillspett hittar du här!


Grillspett fläskfilé och champinjoner