Koka ägg med rätt tider


Varför är det så svårt att koka ägg? Varför kan man aldrig komma ihåg alla tider för hårdkokt, medium och löskokt? Ja, det beror troligtvis på att man kan göra på två sätt. Antingen kan man börja med att lägga i äggen i kallt vatten och låta koka upp. Eller så lägger man i äggen först när vattnet börjat koka. Tiderna blir lite olika beroende på hur man gör. Se i tabellen nedan:
Koka upp med äggen i från början Lägga äggen i redan kokande vatten
Hårdkokt 8 min 10 min
Medium 5 min 6 min
Löskokt 2 min 3 minMen trots att man följer dessa tider blir ibland löskokt och medium hårt. Det beror på att ägg efterkokar. Man måste lägga ner dem i kallt vatten för att de ska svalna inuti, annars kommer de att stelna allt mer och skalar du dem då tio minuter senare har de blivit betydligt hårdare.

När man lägger ner äggen i kastrullen kan man ta hjälp av en relativt stor sked. Lägger man bara ner dem riskerar man ha sönder dem eller att bränna sig. En annan anledning till att det kan vara svårt att koka ägg är att äggen lätt spricker. Detta problem kan lösas genom att ”picka” äggen innan kokning, alltså göra ett litet hål i skalet. Speciella verktyg (ser ut som en nål med handtag) för detta ändamål rekommenderas.

Vill du ha perfekta ägg varje gång? Köp då en äggkokare. Lätt att picka, man behöver inte vara rädd för att ha sönder äggen (som när man lägger dem i en kastrull) och det är faktiskt mycket lättare att få äggen som man vill ha dem. Att koka många samtidigt är enkelt.

Numera finns även äggkokare för den som vill köra sitt ägg i micron.

Hur äter du ditt kokta ägg? Hugger du av en bit av toppen och gröper ur den först? Eller krossar du skalet ovanpå och plockar bort det? Eller är du rent av en sån som skalar hela ägget och sedan lägger ner det skalat i äggkoppen? (Jodå, den varianten finns också!) Äter du dem med salt eller kaviar eller både och? Kanske skivar du upp ägget snyggt och lägger det på en macka?