Stektermometer - perfekt kyckling, nötkött, fläsk, lax m.m.


En stektermometer kan användas både till kött i ugnen och kött som man steker på spisen. Särskilt användbart är detta om man vill ha en lite röd eller rosa kärna och vill att det ska bli perfekt stekt. Man kan även använda termometer till att mäta temperaturen på vatten som måste ha ett exakt gradtal (t.ex. vid bakning med färsk jäst då vattnet bör vara ganska precis 37 grader – kan vara svårt att lita på att fingrarna känner av) eller när man gör cappuccino och mjölken blir som allra bäst när den är 65 grader.

Numera är det vanligt att nyare spisar har en inbyggd stektermometer. Det finns annars den riktigt gamla sorten – en sorts järnpil som man sticker ner (den lämpar sig inte för när man steker i panna på spisen). Sedan finns en variant som ser ut som en digitalklocka med spetsig ståltråd i ena änden som går från köttet och utanför ugnen (kläms fast i ugnsluckan) och en klocka som ringer när köttet uppnått den inställda temperaturen. Slutligen finns nu också stektermometrar till iPhone som fungerar ihop med en app.


Temperatur för olika sorters kött och ungefärliga tider




Typ av kött Köttets färdiga temperatur Ugnstemperatur Tid
Nöt- och kalvkött med röd kärna t.ex. rostbiff, biff, innanlår, entrecote, filé. 60 ° 125 ° ugn. 1 - 1 ½ tim/kg
Nöt, kalv, gris, lamm, ren med rosa kärna, fransyska, kotlettrad gris, lamm, renstek. 70 ° 125 ° 1 – 1 ½ tim/kg
Julskinka. 70 ° 125 ° utan folie. 1 - 2 tim i ugn.
Nöt, kalv, gris, lamm, ren, rostbiff genomstekt. 75 ° 125 ° 1 - 1 ½ tim.
Karré, skinkstek med svål. 80 - 85 ° 175 ° ca 1 ½ tim.
Kyckling. 80 ° 175 - 200 ° 1 - 1 ¼ tim.
Kycklingfilé, kycklingbröst. 70 ° 250 ° 15 - 25 min.
Kalkon. 85 ° 175 ° 2 - 2 ½ tim.
Hel fisk med ryggben. 55 ° 175 - 200 ° 30 - 40 min.
Lax. 60 °
Fiskfilé. 55 ° 175 °
Matbröd. 95 °



Kött stek