Vinkylare - få perfekt temperatur på ditt vin


Kylskåp är som de flesta vet för kalla för att förvara vinflaskor i någon längre stund. Ett kylskåp är mellan 4 och 8 grader medan t.ex. rödvin bör förvaras i 10 – 16 grader. Söta viner kan förvaras något kallare, ca 7 grader, men de flesta kylskåp är något kallare än så. Därför kan en vinkylare vara att föredra. Här kommer en lista på bra temperaturer för olika druvor (observera att tabellen gäller vilken temperatur själva vinet ska vara).




Temperatur för olika viner och druvor



Temperatur Typ av vin Druva
18 ° Kryddiga rödviner Rhone, Shiras, Bordeaux
17 ° Cabernet Sauvignon, Burgundy
16 ° Lättare rödvin Rioja, Pinot Noir
15 ° Chianti, Zinfandel
14 ° Madeira, Chinon
13 Portugisiska viner
12 ° Fruktiga rödviner Beaujolais, Valpolicella
11 ° Fylliga viner, lagrade på ekfat Vit Burgundy
10 ° Medium och lätta viner Chardonnay, australiensisk Semillon
9 ° Chablis, Sauvignon Blanc
8 ° Söta, mousserande viner
7 ° Sauternes, Muscats
6 ° Champagne, Cava, Asti



Recept på Sangria på vittvin


Ingredienser:

1 flaska vitt vin
1,5 dl socker
2 dl apelsinjuice
1 skivad citron
1 skivad lime
0,5 dl cognac/brandy
˝ liter ginger ale

(Valfritt: Frukter t.ex. skivade jordgubbar, persika, hallon, äpplen eller kiwi.)


Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom ginger ale och låt stå kallt under natten. Tillsätt ginger ale precis innan servering. Man kan naturligtvis göra Sangria precis innan servering om alla flytande ingredienser är kalla och man slänger i lite iskuber. Men då får inte frukterna dra på samma sätt.


Vittvin



Sparkling Kir - Recept på annorlunda Kir


Vitt vin
2 cl creme de cassis
Fruktsoda

Häll vittvin i ett vinglas. Häll i creme de cassis och toppa med lite fruktsoda så att det bara blir en lätt kolsyrning.