Vinkylare - få perfekt temperatur på ditt vin
Kylskåp är som de flesta vet för kalla för att förvara vinflaskor i någon längre stund. Ett kylskåp är mellan 4 och 8 grader medan t.ex. rödvin bör förvaras i 10 – 16 grader. Söta viner kan förvaras något kallare, ca 7 grader, men de flesta kylskåp är något kallare än så. Därför kan en vinkylare vara att föredra. Här kommer en lista på bra temperaturer för olika druvor (observera att tabellen gäller vilken temperatur själva vinet ska vara).
Temperatur för olika viner och druvor
Temperatur | Typ av vin | Druva |
18 ° | Kryddiga rödviner | Rhone, Shiras, Bordeaux |
17 ° | Cabernet Sauvignon, Burgundy | |
16 ° | Lättare rödvin | Rioja, Pinot Noir |
15 ° | Chianti, Zinfandel | |
14 ° | Madeira, Chinon | |
13 | Portugisiska viner | |
12 ° | Fruktiga rödviner | Beaujolais, Valpolicella |
11 ° | Fylliga viner, lagrade på ekfat | Vit Burgundy |
10 ° | Medium och lätta viner | Chardonnay, australiensisk Semillon |
9 ° | Chablis, Sauvignon Blanc | |
8 ° | Söta, mousserande viner | |
7 ° | Sauternes, Muscats | |
6 ° | Champagne, Cava, Asti |
Recept på Sangria på vittvin
Ingredienser:
1 flaska vitt vin
1,5 dl socker
2 dl apelsinjuice
1 skivad citron
1 skivad lime
0,5 dl cognac/brandy
˝ liter ginger ale
(Valfritt: Frukter t.ex. skivade jordgubbar, persika, hallon, äpplen eller kiwi.)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom ginger ale och låt stå kallt under natten. Tillsätt ginger ale precis innan servering. Man kan naturligtvis göra Sangria precis innan servering om alla flytande ingredienser är kalla och man slänger i lite iskuber. Men då får inte frukterna dra på samma sätt.

Sparkling Kir - Recept på annorlunda Kir
Vitt vin
2 cl creme de cassis
Fruktsoda
Häll vittvin i ett vinglas. Häll i creme de cassis och toppa med lite fruktsoda så att det bara blir en lätt kolsyrning.